Hans van der Helm, pionier in keukenland - Hans van der Helm Keukens

Hans van der Helm, pionier in keukenland

Op de kop af zestig jaar geleden, op 15 januari 1965, opent Hans van der Helm een winkel in de Weimarstraat op nummer 173. Geen zaak in zoete lekkernijen, wat je zou verwachten van een banketbakker, maar een houtzaak. Dat komt omdat hij is ingetrouwd in de familie Lancee. Zijn kersverse schoonvader overtuigt de 21-jarige Hans om net als hij een zaak te beginnen ‘in het hout’. Hans begint met hout, meubels en kasten, maar ontwikkelt zich al snel tot een van de eerste keukenzaken van Nederland. Een gouden greep in de tijd dat steeds meer Nederlanders zich voor het eerst een betere keuken kunnen veroorloven.

Zeven op een rij

“Economische crises zijn gelukkig aan het personeel voorbijgegaan. We hebben zelfs nooit hoeven vrezen voor onze baan”, vervolgt Erik. “Meneer Van der Helm zei dat er na de goede jaren altijd slechte jaren volgen, maar dat een goede ondernemer daarvoor genoeg opzij heeft gezet, zodat het personeel er niet onder hoeft te lijden.” Natuurlijk is er nog wat meer nodig dan een goede reserve, je moet als ondernemer ook met je tijd meegaan, trends oppikken en openstaan voor de wensen van consumenten. Daarom zijn er veel verschillende keukenstijlen te vinden bij Van der Helm. De inmiddels zeven (!) winkelpanden op een rij vormen een enorme showroom van 1.200 m2 met keukens van Nederlands, Duits en Italiaans ontwerp.

Derde generatie?

Gelukkig zien ze de straat, die moeilijke tijden heeft gekend, weer de goede kant opgaan. Er komen steeds meer leuke zaakjes in de straat, kunstenaars weten dit deel ook te vinden, er zijn plannen voor een wijkpaleis en de straat wordt heringericht – hopelijk met genoeg parkeerplaatsen voor klanten. Van der Helm hoopt dan ook nog vele jaren op de Weimarstraat te blijven. Of er nog een derde generatie aan het roer komt? Pascal begint te lachen: “Haha, ik heb vier kinderen, maar voorlopig heeft nog niemand zich gemeld.”